Op huizenjacht? Neem je lage rente mee met de verhuisregeling


Heb jij een nieuwe woning op het oog? Dan kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar als je je oude hypotheek tegen een voordelige rente hebt afgesloten, dan kan het interessant zijn om je hypotheek mee te verhuizen. Je kunt dan gebruik maken van de verhuisregeling. Circa één op de drie doorstromers maakt momenteel gebruik van deze optie!

Doorstromers aan zet
Uit onderzoek blijkt dat in veel regio’s in Nederland doorstromers actief zijn op de woningmarkt. Doorstromers hebben niet alleen vaak overwaarde op hun woning en een deels aflossingsvrije hypotheek met de optie om de hypotheekrente af te trekken. Ook kunnen doorstromers die de afgelopen vijf tot zeven jaar een huis gekocht hebben, de lage rente van hun oude hypotheek meenemen naar hun nieuwe woning. Ongeveer één op de drie doorstromers maakt op dit moment gebruik van de verhuisregeling, waarbij de leencapaciteit 45.000 tot 50.000 euro hoger ligt dan die van doorstromers die hun oude rente niet (kunnen of willen) meeverhuizen.

Hoe werkt de verhuisregeling?
De verhuisregeling of meeneemregeling is een van de mogelijke voorwaarden binnen een hypotheek. De regeling is vooral interessant als je kiest voor een langere rentevaste periode en je verwacht dat je binnen die periode gaat verhuizen. De verhuisregeling houdt in dat je de hypotheekrente en de daaraan gekoppelde rentevaste periode en hypotheekvoorwaarden van je huidige hypotheek meeneemt naar het volgende huis dat je gaat kopen. Je kan alleen je hypotheek meenemen als je bij dezelfde geldverstrekker je nieuwe woning financiert.

Je oude rente meenemen naar een duurdere woning
Bij de verhuisregeling wordt de basisrente meegenomen. De geldverstrekker stelt opnieuw vast of je recht hebt op kortingen zoals bijvoorbeeld Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Koop jij een woning die duurder is dan je huidige woning? Dan kan het zijn dat je een aanvullende hypotheek moet afsluiten naast de hoofdsom van de oude hypotheek. Deze nieuwe hypotheek sluit je vervolgens af op basis van de dan geldende hypotheekrente en -voorwaarden.

Rekenvoorbeeld
Stel: je hebt een hypotheek van 300.000 euro op je huidige woning. Je betaalt 1,8% rente en je rentevaste periode loopt over 7 jaar af. Voor de nieuwe woning die je op het oog hebt, heb je een hypotheek van 400.000 euro nodig. De huidige hypotheekrente is 3,8%. Je betaalt dan 7 jaar lang 1,8% rente over je oude hypotheek van 300.000 euro met eventuele op- of afslagen voor de nieuwe risicoklasse. Over het resterende hypotheekbedrag van 100.000 betaal je 3,8%.

Verhuisregeling bij echtscheiding
Als je gaat scheiden en de oude woning wilt verkopen, is het meestal zo dat slechts één van de ex-partners van de verhuisregeling kan profiteren. Bij de meeste geldverstrekkers is dit het geval. Koopt één van de ex-partners de ander uit? Dan wordt het huis officieel niet verkocht en kan de rente niet meegenomen worden. Het voordeel van de lage rente is dan voor de partner die in de woning blijft wonen.

Kan ik mijn hypotheek meenemen?
De meeste hypotheekvormen kun je meeverhuizen, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Let er wel op dat de aflossingsvrije hypotheek meestal niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van je nieuwe woning. Ook een spaarhypotheek kun je doorgaans meenemen. Aangezien je bij een spaarhypotheek juist baat hebt bij een hogere rente, is meenemen van dit type hypotheek echter vaak niet gunstig. Een lineaire of annuïteitenhypotheek kan meegenomen worden. Bij sommige geldverstrekkers mag je de looptijd verlengen. Bespreek met je hypotheekadviseur of dit fiscaal mogelijk is. Het voordeel van een langere looptijd is dat je meer kunt lenen dan met een kortere looptijd. Je smeert de lasten immers uit over een langere periode. Je bent overigens niet verplicht om je oude hypotheek mee te nemen. Als je niet meer tevreden bent over de hypotheekrente en/of de voorwaarden, los je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af.

Check de voorwaarden
Veel hypotheeksoorten kun je dus in theorie meenemen als je doorstroomt naar een andere woning. De geldverstrekker behandelt de verhuizing van je oude hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. Daarbij toetst de geldverstrekker opnieuw of je aan alle voorwaarden voldoet. Er wordt gekeken naar je huidige inkomen, je betalingsverleden en de marktwaarde van je nieuwe woning om te beoordelen of je in aanmerking komt voor de hypotheek. Ben je benieuwd of jouw hypotheek een verhuisregeling heeft? Vraag het je hypotheekadviseur!

Voor meer informatie vraag naar onze hypotheekadviseur 

Op huizenjacht? Neem je lage rente mee met de verhuisregeling